Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Zapošljavanje državljanina trećih zemalja

7.1.2021, Izvor: HZZO

Dana 1. siječnja 2021. na snagu je stupio Zakon o strancima (NN133/20) koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana trećih zemalja.

Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada Republike Hrvatske.

1. Test tržišta rada

Test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom razdoblju Hrvatski zavod za zapošljavanje je u obvezi istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu. Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu upućivanja. Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod će dostaviti obavijest poslodavcu o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja.

Zahtjev za provedbu testa tržišta rada podnosit će se elektronskim putem od 5.1.2021., a sva komunikacija između poslodavaca i Zavoda obavljat će se digitalnim kanalima. Poveznica putem koje će se moći podnositi zahtjevi bit će objavljena na službenim Internet stranicama Zavoda www.hzz.hr.

Izuzeće Testa tržišta rada

Zakon o strancima je omogućio da se za neka zanimanja ne provodi test tržišta rada. Riječ je o zanimanjima za koja postoji trajna i povećana potražnja i koja se ne mogu nadomjestiti na lokalnom tržištu rada niti migracijama radnika unutar Republike Hrvatske.

Popis zanimanja za koja se ne provodi test tržišta rada usvaja Upravno vijeće Zavoda, a bit će dostupan na službenim Internet stranicama Zavoda po usvajanju.

2. Podnošenje Zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranih radnika

Ukoliko poslodavac zapošljava stranog radnika u zanimanju za koje je dobio pozitivnu obavijest testa tržišta rada ili želi zaposliti stranog radnika u zanimanju za koje nije potrebno provesti

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: