Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Test tržišta rada i iznimke

18.3.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Novina koju je uveo Zakon o strancima (NN 133/2020) je test tržišta rada, odnosno provjera stanja u evidenciji nezaposlenih osoba i postupak posredovanja u cilju zapošljavanja radnika s nacionalnog tržišta rada.

U pogledu reguliranja radno-pravnog statusa stranaca novim modelom zapošljavanja obuhvaća se obveza poslodavaca da se za pronalaženje radne snage prvo moraju obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje radi provođenja testa tržišta rada.

 

Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad poslodavac je dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada kod područne službe odnosno ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osim u slučajevima iz članka 92. ako se radi o produljenju dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje.

Područna služba odnosno ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provest će postupak posredovanja ako u evidenciji nezaposlenih osoba ima osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavca za zapošljavanje.

 

O rezultatu testa tržišta rada područna služba odnosno ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obavijestit će poslodavca najkasnije u roku od 15 dana od dana traženja poslodavca.

Ako je test tržišta rada pokazao da u evidenciji nezaposlenih osoba nema raspoloživih osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavca za zapošljavanje ili se oni ne mogu ispuniti migracijama nezaposlenih osoba u zemlji, poslodavac može zatražiti dozvolu za boravak i rad, u roku od 90 dana od dana zaprimanja obavijesti o rezultatu testa tržišta rada.

 

Pozitivno mišljenje područne službe odnosno ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostavit će se nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji ako su ispunjeni uvjeti iz članka 97. stavka 3. Zakona (koji propisuje da se zahtjevu za izdavanje dozvole za boravak i rad prilažu: 1. ugovor o radu i 2. dokaz o ispunjavanju zahtjeva

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: