Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Postupak izdavanja dozvola za boravak i rad za državljane trećih zemalja u Republici Hrvatskoj za deficitarna zanimanja

1.4.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Uvjeti boravka i rada državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj su do donošenja novog Zakona o strancima bili regulirani odredbama dosadašnjeg Zakona o strancima (Narodne novine, broj 130/11, 74/13, 69/17, 46/80 i 53/20.) koji je u primjeni od 1. siječnja 2012. godine.

Stupanjem na snagu novog Zakona o strancima došlo je do promjena te je umjesto kvotnog sustava zapošljavanja stranaca za određene kategorije uveden test tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada Republike Hrvatske.

 

Dozvole za boravak i rad bez testa tržišta rada i mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Sukladno članku 97. stavku 5. i članku 110. Zakona o strancima je izričito propisano u kojim slučajevima Ministarstvo unutarnjih poslova putem policijske uprave odnosno policijske postaje može samostalno izdavati dozvole za boravak i rad odnosno kada nije potrebno provođenje testa tržišta rada i mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zahtjevi za izdavanjem dozvole boravak i rad za koje nije potrebno provesti test tržišta rada niti pribaviti mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnose se na:  

  • produženje dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje,
  • sezonsko zapošljavanje državljanina treće zemlje u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu do 90 dana tijekom kalendarske godine,
  • dozvole za boravak i rad sukladno članku 110. Zakona (ključno osoblje u trgovačkim društvima, EU plava karta, osobe premještene unutar društva itd.)

Nadalje, za gore navedene kategorije dozvola, zahtjev za izdavanjem dozvole za boravak i rad mogu podnijeti državljanin treće zemlje ili poslodavac, neposredno ili e-mailom u nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji  prema: 

  • mjestu namjeravanog boravka
  • rada državljanina treće zemlje ili
  • sjedištu poslodavca. 

Uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad bez testa tržišta rada i mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

 

Dozvola za boravak i rad može se izdati državljaninu treće zemlje koji ispunjava uvjete te priloži:

  1. ugovor o radu
  2. dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji.

 

Uz dokaz o stečenoj obrazovnoj kvalifikaciji zahtjevu se prilaže i rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije sukladno posebnom propisu ako se radi o zapošljavanju državljanina treće zemlje koji će obavljati reguliranu profesiju prema

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: