Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Izdavanje dozvole za boravak i rad državljana trećih zemalja na temelju prethodnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

5.2.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Izdavanje dozvole za boravak i rad na temelju mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Ministarstvo unutarnjih poslova izdaje dozvolu za boravak i rad samo na temelju pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, time da se zahtjevu prilaže:

  1. ugovor o radu odnosno pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu ili drugi odgovarajući dokaz o radu
  2. dokaz o ispunjavanju zahtjeva poslodavaca traženih u testu tržišta rada
  3. dokaz da se protiv poslodavca ne vodi kazneni postupak neisplate plaće odnosno prekršajni ili kazneni postupak zbog najtežeg prekršaja ili kaznena djela iz područja radnih odnosa
  1. obavijest o rezultatu testa tržišta rada.

Iznimno se prilaže i rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije ako se radi o zapošljavanju državljanina treće zemlje koji će obavljati reguliranu profesiju u Republici Hrvatskoj.

Međutim, dozvola se može izdati i bez mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ako se radi o zapošljavanju sezonskog radnika u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu u trajanju do 90 dana tijekom kalendarske godine ili ako se radi o produljenju dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje.

 

Provedba testa tržišta rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad, poslodavac je dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji obuhvaća provjeru stanja u evidenciji nezaposlenih osoba i postupak posredovanja u cilju zapošljavanja radnika s nacionalnog tržišta rada.

Hrvatski zavod za zapošljavanje provest će postupak posredovanja, ako u evidenciji nezaposlenih osoba ima osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavca za zapošljavanjem, time da će o rezultatu testa tržišta rada obavijestiti poslodavca najkasnije u roku od 15 dana od dana traženja poslodavca.

Međutim, ako je test tržišta rada pokazao da u evidenciji nema raspoloživih osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavca za zapošljavanje ili se oni ne mogu ispuniti migracijama nezaposlenih osoba u zemlji, poslodavac može zatražiti dozvolu za boravak i rad i to u roku od 180 dana od dana zaprimanja obavijesti o

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: