Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Isplata dnevnica i terenskog dodatka

25.9.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

1.11 Isplata dnevnica i terenskog dodatka

Vesna Varšava bacc. oec.

Firma d.o.o. obavlja poslove s radnicima iz Hrvatske, montažu po Nizozemskoj i Grčkoj po dva mjeseca, radnicima isplaćuju plaću + dnevnice. Kada prestaje isplata dnevnica, a počinje obračun terenskog dodatka i koja opcija je povoljnija za poslodavca? Isto pitanje se odnosi i na radnike sezonce koji odlaze na more po 3-4 mjeseca. Mora li se obračunavati terenski dodatak ili naknada za odvoje život?

Ako je radnik upućen na rad u inozemstvo duže od 30 dana radi se o izaslanju radnika za kojeg su propisana posebna pravila.

U skladu sa Zakonom o doprinosima, izaslani radnik je onaj kojeg hrvatski poslodavac upućuje na rad u zemlje članice EU ili treće zemlje na period duži od 30 dana, i to samo ako je RH sklopila i primjenjuje ugovor o socijalnom osiguranju.

Uvjeti za izaslanje radnika su:

• rad ne traje duže od 24 mjeseca

• osoba nije izaslana sa svrhom zamjene druge izaslane osobe

• na osobu se primjenjivalo zakonodavstvo RH najmanje mjesec dana prije izaslanja

• poslodavac redovito obavlja svoju djelatnost u RH

• postoji neposredna veza radnika s poslodavcem za vrijeme izaslanja

Za svakog radnika kojeg poslodavac šalje na izaslanje potrebno je od Zavoda za mirovinsko osiguranje pribaviti potvrdu A1 kojom se dokazuje da radnik ostaje u socijalnom osiguranju RH koja je nadležna za naplatu doprinosa.

Poslodavac obračunava i plaća doprinose prema kolektivnom ugovoru (ako je obveznik primjene), pravilniku o radu (ako je obveznik primjene) ili prema ugovoru o radu, gdje bruto 1 osnovicu treba uvećati za 20% te na tako dobivenu osnovicu obračunati doprinose za vrijeme izaslanja.

Mjesečna osnovica za obračun doprinosa za izaslanog radnika ne može za rad s punim radnim vremenom biti niža od najniže mjesečne osnovice uvećane za 20%, niti viša od najviše mjesečne osnovice.

O iznosima mjesečnih osnovica za obračun doprinosa za izaslane radnike i za pojedina radna

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: